



## SAMPLE COURSE PROGRAMME

## **SHORT-TERM ELECTION OBSERVATION COURSE**

Location

tba

**Training Team** 

tba

Day 0		
around 16.00	Arrival at the hotel Check-in	
16:30 – 17:00	Welcome Coffee	
17:00 – 18:15	Official course opening  Introduction of ZIF  Presentation of course and methodology  Introduction of trainers and course participants  Expectations	
18:15 – 19:30	The big picture: International and regional obligations; election principles and framework for analysis  Legal context, universal and regional instruments, key election principles, assessment of the electoral process	
20:00	Welcome Dinner	

Day 1		
09:00 - 10:30	Election Observation: ODIHR and EU mission structure, institutional perspectives	
30 min	Coffee Break	
11:00 – 12:30	Your Working Schedule as an STO  Timeline, deployment methodology, arrival, deployment and repatriation, briefing packs, briefings and debriefings	
1.30 hrs	Group Photo & Lunch Team work: Code of Conduct preparation	
14:00 – 16:00	Code of Conduct – What would you do?  Discussion real mission scenarios, dealing with media interviews, professional working environment	
30 min	Coffee Break	
16:30 – 17:30	The polling Station I: Design exercise	
17:30 – 18:00	Recap of the day (quiz, part 1)	
19:00	Dinner	
20:00	Optional: Personal EOM experiences	

	Day 2
09:00 – 10:00	STO Working co-operation: Working with national support staff National support staff, strategies for good interpreted conversations
10:00 – 11:00	STO Reporting I  Types of reports, reporting cycle, demonstration of reporting technologies utilized by ODIHR and EU
30 min	Coffee Break
11:30 – 12:15	The polling station II  Main actors and their tasks, material and set-up.
1 hr	Lunch
13:15 – 14:30	Election Day – I Simulation exercise: opening and voting
30 min	Coffee Break
15.00 – 17.00	Election Day – II  Simulation exercise: closing and counting  E-Form exercise
17:15 – 18:00	Recap of the day (quiz, part 2)
18:30	Farewell Dinner

Day 3		
9:00 – 9:30 9:30 - 10:30	Tabulation E-Forms revisited STO Reporting II: Statistics & STO contribution	
30 min	Coffee Break and Check-out Time	
11:00 – 11:30 11:30 – 12:30	STO Reporting III: Main mission reports & STO contribution STO main safety and security risks & individual preparedness risk ownership and awareness, mission security phases, security restrictions vs. observer tasks, how to prepare for a mission	
12:30 – 12:45	Final recap (quiz, part 3)	
12:45 – 13:15	Debriefing and closing of the course  Revisiting expectations, feedback and certificates	
45 min	Lunch + Departure international participants	
14:00 – 15:30	Session for future ZIF Expert Pool Members only - held in German  Recruitment procedures and other open questions  Selection criteria and administrative procedures	